Опознай хип-хопа, за да го обикнеш или просто го опознай

Опознай хип-хопа, за да го обикнеш или просто го опознай. В следващите редове без претенции за изчерпателност са подредени част от ключовите лица и събития в най-големия хип-хоп лейбъл в България.


АНТИБИОТИКА - първата поп група изобщо, която усети правилната посока на музикалните течения и записа хип-хоп дует. Парчето се казваше „Искам да съм с теб“, а рапърът беше весдесъщия, Мишо Шамара. 


БЕНДЖАМИНИ - въпреки че съвсем наскоро дебюяютираха с албума „...и няколко цента“, Владо и Борис, или Бенджамини, са най-популярната хип-хоп група в момента. Освен че правят хитове, двамата не спират да се забъркват в побои, скандали и оргии, което вместо да отблъсква феновете им ги прави още по-многобройни. 


ВАНКО 1 - кръстникът на град Пловдив, рапърът милионер, който партнира на Мишо Шамара в достигналия вече платинени продажби албум „Голямата комбина“. Чисто новият му сингъл с поп дивата Ирина Флорин - „Запази вечерта“ тепърва ще покаже на широката публика на какво точно ВАНКО 1 е способен. 


ГУМЕНИ ГЛАВИ - групата, с която Мишо Шамара пробива. Още дебютният албум на Гумени Глави става абсолютна класика и достига невероятния тираж от 120 000 касетки. Преди да усетят, Мишо и Вальо Кита, който му партнира, по това време са богати и известни. 


ДРЕБЕН-ДЖИ - рага мен - и мъфин-маестро, Дребен-джи, както и голяма част от рап феновете с нетърпение броят дните, оставащи до излизането на дебютния му албум „Истории от квартала“. Записваният в продължение на няколко години албум ще е първият рага албум на БГ в историята. 


Е***НЕ - процес, с помощта на който се създават не само самите рапъри, но и огромна част от текстовете им. Важи и на английски see fuck, bone, screw etc. 


ЖАНЕТ - първата жена в отбора. Както повеляват каноните на американския рап, тя първо дебютира в няколко клипа като танцьорка, преди да се докопа до микрофона. Оказва се, че пеенето също й е в кръвта. 


ЗА ПОВЕЧЕ ПАРИ - албумът отбелязал триумфалното завръщане на Гумени Глави. Годината е 1996, а към Мишо и Вальо се присъединява DJ Дидо Ди, който по-късно под името Диян ще създаде и популяризира Дийп Зоун Проджект. 


ИВО МАЛКИА - не само често срещано име по обложките на рап албумите, но и главен дизайнер на R'N'B Wear - модната линия на Мишо Шамара - първите абсолютно авторски ърбън колекции появили се на пазара у нас. 


ЙО - старият рапърски поздрав. Сега по-често се чува „Иииааа!“ 


КОНСА - дясната ръка на Шамара, златното момче на лейбъла, любителят на жените. Благодарение на дебюта си „Консенсус“ рапърът изпълни детската си мечта и си купи мечтаното BMW. Сега подготвя втори албум - явно се нуждае от пари за бензин. 


ЛОШИТЕ - противно на името си са най-добрите хип-хоп продуценти в момента. С други думи, ако чуете хитова мелодия, шансовете те да стоят зад нея са доста големи. В живота си са скромни момчета с по няколко висящи дела и достигнал златни продажби дебют. 



МИШО ШАМАРА - каквото и да напишеш за Мишо Шамара, то вече е казвано - рапър номер едно, варненският отмъстител, заплаха за обществото, феномен, бедствие, гений... той е всичко това наведнъж, за щастие добре балансирано. 


НОУТИ БАЙ НЕЙЧЪР - една от най-любимите групи на Мишо Шамара през годините. Другите му любимци са били МС Хамър (откъдето се родил първият му прякор - Хамъра), У Танг Клан, Ноториъс Би Ай Джи, Пъф Деди и Мастър Пи. 


ОНЗИ С КЪРПАТА НА ГЛАВАТА - е начинът, по който средностатистическият българин припомня на съседа си кой е Мишо Шамара. 


ПРЕЦАКАНИЯТ ФРЕДИ - най-любимият филм на Мишо Шамара. Сред другите в топ 10 са „Белязаният“, „Лице назаем“, „Бели“ и „Печени момчета“. 


РАП - ако дотук не ти е станало ясно какво значи това, продължавай да четеш. 


СТАЙЛИЪС - немски рапър, с който Мишо Шамара записа и издаде дует. Продължението на проекта е въпрос на време. 


ТАРИКАТИ - най-често така наричат себе си рапърите от R'N'B Records, като сред другите имена са гамени, келеши, маймуни или обикновенни гъзета. 


УЗУРПАТОРИ - първата и единствена рап група от Свиленград. Тръгнали от четирима подхвърлящи си рими край коша безделници, те вече имат парче в последната компилация на лейбъла R'N'B Records All Stars, част 2. 


ФЕНКИ, ФЕНКИ - хитът, който изстреля Мишо Шамара на върха. Въпреки предизвикалите невиждан скандал рими в текста, парчето все още може да бъде запято без проблем от всеки жител на България с нормален слух по всяко време на денонощието. 


ХАХО МЮЗИК - подлейбъл на R'N'B Records, зад който се крият ъндърграунд олд-скуул чудовищата Майт и Фед. Двамата бургаски рапъри са като истинско торнадо на сцената, но за тяхно съжаление рядко успяват да се доберат до нея. 


Ц***И - оттам черпят вдъхновение всички истински рапъри. 


ЧЕТИРИ РОЗИ - официалната напитка на лейбъла. Поръчва се на бутилка, сервира се с малко лед и се преглъща с ред бул. 


ША МУ РАЗБИЯ ГЛАВАТА - първото парче на Гумени Глави, превърнало се във варненска легенда, дори преди да излезе на какъвто и да било звуконосител. 


ЩАТСКИ ДОЛАРИ - официалната валута на лейбъла. За предпочитане да са „бенджамини“ (тези с Бенджамин Франклин на гръбчето) и да са по много. 


ЪПСУРТ - някогашният враг, по независещи от никого обстоятелства потънал в забрава. 


ЮЖНИТЕ КВАРТАЛИ - предпочитаните квартали за израстване, ако искаш да станеш рапър. 


ЯВОРОВ - поетът, с когото Мишо Шамара често се сравнява. Имайки предвид, че рапърът вече се добра до учебниците по музика, стъпката към тези по литература не изглежда чак толкова голяма.



{START_COUNTER}