Гумени Глави

Бандата Гумени Глави
user posted image

Ако трябва да се посочи родоначалникът на хип-хоп културата в България и определено най-успешната рап банда, то това със сигурност са Гумени Глави. Идеята за създаването на тази култова група проблясва някъде в началото на 90-те. Нейни основатели са също толкова култови имена в съвременния музикален живот – Мишо Шамара и Вальо Кита. През годините Гумени Глави имаха уникален възход, гигантски за българския пазар продажби и огромна фенбаза, която да им подражава. Освен че лансираха хип-хоп модата, те отвориха цяла нова ниша за други рап изпълнители, формиране на кланове и задължителните в рапа вражески лагери.

Историята
user posted image

Всичко започва, когато Мишо и Вальо, тогава просто никомунеизвестни ученици в 8-ми клас и обикновени квартални нехранимайковци, се сприятеляват и споделят увлечението си по навлизащия в своя златен период западен хип-хоп. По това време всеки по-отворен младеж принадлежи към някаква банда: на скейтърите, на йотерите, на пънкарите и т.н. Е, Мишо и Вальо са в бандата на рапърите. Разменят си музика, танцуват брейк-денс и имат своя брейк формация. Бандата се казвала Гумени Глави. От там заимстват името си, когато няколко години по-късно (през 94 г.) решават да съберат пари, за да влязат в студио и да запишат албум. По това време подобно начинание било изключително трудно. Шамара продава полското си фиатче, а Кита върти бизнес с химикалки. С малкото пари, без и за секунда да предполагат какво ще ги сполети, записват първите рап хитове. През 95 г. дебютната им продукция се продава в 120 000 копия, а Гумени Глави и до днес държат първенството за най-продавана рап банда. Следват 7 много успешни албума, шумна раздяла между Мишо и Вальо Кита и изключително бляскава, самостоятелна кариера на Шамара.

Признанието
user posted image

Няма съмнение, че Гумени Глави са най-успешната рап група в България на всички времена. Творчеството им вече се е превърнало в абсолютна класика. Гумени Глави получиха заслужено признание в американската енциклопедия за хип-хопа по света “Global Noise : Rap and Hip-hop Outside the USA” като кръстници на родната сцена. В книгата, написана от американски изследователи, прекарали години в обикаляне на рап средищата по целия свят, Мишо Шамара фигурира като Misho The Slap, а групата му Гумени Глави е преведена Rubber Heads. В книгата България е цитирана като страна с особено добре развита хип-хоп сцена и е една от малкото държави, на която е отделена цяла глава, наред с Германия, Франция и Италия. Авторката на частта за България Клер Леви описва Мишо Шамара и Гумени Глави като основния фактор за развитието на хип-хопа в страната ни и като артист на световно ниво, който само езиковата бариера спира да излезе извън местния пазар.

През 1994 година Гумените Глави издават своя първи албум "Квартал No41" със който стават най-продаваната българска Рап група. В него вземат участие Мишо Шамара, Вальо Кита, Добри, Тони, Светльо, QY. Хората ги харесват заради тяхният стил, заради скандалните и вулгарни текстове, който карат родителите да настръхват, а всеки уважаващ себе си тийнейджър знае наизуст текстовете на "Извинявай скъпа" и "Ще му разбия главата".

Не след дълго обаче, опиянени от успеха и спечелените пари групата се разделя, за огромно съжаление на многобройните им фенове. След една година се събират отново за да запишат и издадат албума "За повече пари", където обаче освен Шамара и Кита към групата се присъединява и D.J. Dido D. Миксовете и скречовете на DIDO D правят музиката в албума да звучи страхотно. Големият хит в албума е "Даниела", а "Трета вежда "става най-мразената от момичетата песен. След успеха на албума групата издава "Ремиксове 96".

Ясно е, че варненските рапъри не желаят да спрат до тук, за огромна радост на феновете си и издават следващият поред албум - "За още-повече пари". С него те разбиват слуховете на техните "доброжелатели", че се разпадат. Гуантанамераа-а-а, хвани ме за...си тананика всеки чул албума, а Гумените Глави продължават да не отстъпват на стила си - "За първи път". Това е последният албум в който взема участие D.J. Dido D. След него той напуска групата.

През 1998 година обаче се появява вече "Банда Гумени Глави" - групи и рапъри от цялата страна, събрани в бандата. В албума всяка песен е индивидуална, а Гумените Глави вземат участие във всякя една от тях. Албумът е страхотен, а феновете естествено-доволни. Завърта се и клип на парчето "Банда Гумени Глави", в което виждаме всички рапъри от бандата. Гумените Глави стават продуценти на групите взели участие в албума, като същевременно водят и свое предаване по радио "Атлантик". Не след дълго най-продаваната българска група се разпада за пореден път.

Следва солува кариера на Мишо Шамара. Той издава албума "Мой", с който прави големи продажби и събира доста фенове. Шамара продуцира албумите на Дребен G, Лошите, Бенджамини, 100 кила, Конса, Кобака и др. През това време записва албум с Пловдивския рапър Ванко 1, наречен Голямата комбина.
Парчета като Майна, майна (дебютната песен на Ванко 1), Всички палавници и Все Още съм замесен стават хитове. Михаил Михайлов продуцира Компилацийте: R&B All Stars 1,2,3 & 4 и издава самостоятелен албум Азбуката на живота и албум 10 "Години Гумени Глави" с Вальо Кита, като се събират за пореден път, правят заедно и клипа на ремикса на Хубаво е лятото. Сега Лидерът на една цяла БГ рап-империя Мишо Шамара почти завърши работата по един грангиозен проект Българска Рап телевизия, която е 12 часа и е на честотата на Канал 8 - Urban TV, работи и по негов нов албум, който ще излезе латото на 2006г. След което заминава за USA за да снима клипове към парчетата от него и отново се връща в България.



{START_COUNTER}