Интервю с Андре

Андрей Балкански е роден зимата на 83г. в София. Израства в различни квартали под различни влияния и отклонения от "правия път" като от малък се запознава с не розовата действителност. С музиката се сблъсква отблизо още в 4-ти клас когато с двама "батковци от квартала" намират 2 китари, синтезатор, усилвател и доста наивна амбиция и започват търсене на собствен стил. Всичко се изпарява постепенно тъй като по-големите му приятели хващат съвсем други пътища, но веднъж изпитал чувството да създаваш , малкия Андре не може да се откъсне от него .След като открива Хип-хопа по случайност осъзнава че именно РАПА е неговата музика, както и че досега е живял по "хип-хоп-културен" начин без да го е подозирал. Има немалко песни зад себе си когато 99та готина се съюзява с 2 момчета и се подвизават под прозвището "Възмездие" но след по-малко от година групата се разпада като Андре я напуска. Тогава съдбата го среща с Раката и двамата бързо се сработват.Раката го запознава с другите двама члена(Сарафа и Светеца) от групата TZR, която също е претърпяла "разделителен" период.Не след дълго двата дуета"Раката&Андре" и "Сарафа&Светеца" се обединяват и групата придобива окончателния си облик - TZR или Тук Заради Реалността не е просто заглавие, а дълбоко понятие, което заема ключово място в живота на 4-РИМАТА рапери, които преминават от музикални партньори в братя и започват дълга и трудна борба за място под слънцето. Не веднъж се разминават с подписването на договори със звукозаписни компании заради острия им и независим характер, но Андре знае че няма нищо случайно и вярва ,че всичко е за добро.
До 2006г. той е създал купища песни, инструментали и текстове, в това число 3 албума на Сарафа, албум на Раката&Андре, половината от дебютния албум на Мечока, много парчета на целия TZR - отбор, солови проекти, както и помага на по-неопитни рап- ентусиасти да открият техния стил и насоченост.
В началото на 2006-та Андре заедно със ШОШО, също и Сарафа, предприема важна стъпка - създаването на РАПТОН рекърдс. В момента в Раптон се работи по много проекти включващи като гости голяма част от добрите родни МС-та, както и върху солови проекти на членовете на лейбъла.
Андре мечтае да създаде голяма организация и да помогне за развитието не само на българската хип-хоп сцена но и на обществото в което живее.”

MD: И така след кратката биография, да почваме. Малко като реклама ше изглежда, но кажи точно с каква техника разполагате в студиото, че на мен лично ми е интересно?

Андре: Ми в БГ повечето хора мислят че в компютрите било истината.. т’ва е глупост – истината е в хардуера и единственото лошо качество е че излиза ужасно скъпо да ползваш изцяло машинария (семплери, дръм-машини, рекордери, компресори и т.н) Ние за момента сме свели до оптималното – семплер AKAI MPC – бебчето с което прайме бийтовете и надуваме звука, свирукаме мелодийки на KORG, освен MPCто другата ни гордост е микрофончето NEUMAN + преамп-компресор и имаме една изненада за всеки ценител на функарията – talkbox, но няма да давам обяснения, ше демонстрирам на място! А и разбира се саундкартата не е за подценяване –RME хамърфол, без нея другите неща се обезсмислят. Ми т’ва е в общи линии най-важното..

MD: Цени на инструментал, микс, мастер? От тия неща хората, които записват се интересуват – смятам знаеш .

Андре: Само с 2 думи да кажа брат, че както ние сме се набутали като аборигени за да набавим тия играчки, помещение и да сглобим студио така и който иска да запише, тряаа да допринесе за „възвръщането” иначе по принцип за инструментал – 100 кинта, след тва бачкането е 20лв/час. Което включва сички пинизи по едно парче. Тва са грубо казано цените, а всеки който се интересува наистина може да се свърже с нас по сякви начини и да говориме. Майли, спейсове, телефони.. комуникацията е доволна в днешно време.

MD: Аре един по – такъв въпрос. Когато дойде некой клиент да записва, как работиш с него? В смисъл, гледаш да вземеш паричките, да претупаш нещата и да грабнеш другия клиент, или реално работиш с хората. Т.Е. – нещо не ти харесва, как става. Казваш „аве – това не е добре. Дай да го запишем пак.” Нали знаеш? Има хора де за първи път влизат в студио, примерно и се притесняват и губят преценка. Че аз поне си мисля – треа се дават насоки – съвети, а ти?

Андре: Триааше да питаш някои който е записвал а не мен за да може да остана скромен хаххах! Бъзикам се.. ми братле никога не претупвам нещата щото просто не ми е комфортно и защото когато праа няква музика, не ме боли фара дали е за мен или за друг – щом аз я права начи се старая – оттам нататък е въпрос на вкус. Същото е и с рапирането – мн пъти връщам по мн пъти МС-то заради секви видове грешки и даже съм се нервирал ужасно понякога хехе друг въпрос е ако някои е вироглаво копеле и си знае неговото – човек не може да се бори с дървени философи.. абе въпроса е че от РАПТОН не може да излизат пумии и се стараеме да е верно твърдението..

MD: Тва с дървените философи съм го чувал :) и верно думаш. А , по нещо ново работиш ли? И ако е така, кога ще излезе?

Андре: Ми бачкам по доста неща и точно за т’ва се бави работата – ако беше 1 или 2 – щеше да стане по бързо но.. бачкам върху компилацията на Раптон и понеже ше питаш ”докъде стигна” ти казвам моментално че почти цялата я правиме наново – нови песни, нови бийтове, всичко ново, въпреки че беше почти готова, но тва е положението.. наново!! а пък и аз като секи човек съм си мърда понякога и уфлянквам нещата хехе

MD: Добре де, как според теб в БГ, човек мое да изплува? Аз си мисля че не е толкова до талант, колкото до пачка. И направо питам, колко ше струва според теб?

Андре: Виж т’ва е относителен въпрос и немоа да ти отговора точно, не съм по статистиките.. и на 2те е въпрос, ако немаш талант – имаш пачка, и понеже обратното е по честото явление, за т’ва повечето „в играта” немат грам талант!! И друго – ако лижеш задници и се мазниш на тоя оня тогава по тънко ти излиза и по лесно, и за тва на тия които не лижат и си казват сичко в очите им е малко по-трудничко и РЕСПЕКТ за сички такива!!!

MD: Предполагам, имаш клипове?

Андре: От година и нещо надолу не се брои нищо (и песнички и клипове) от година насам откакто има Раптон – ги броя за актуални нещата, а оттогава готови клипове почти нямам щото досега на песнички наблягах и тепърва почвам да организирам клипове. Преди 1-2 седмици си монтирах едно клипче на първата песен записана в Раптон, което го сглобих от разни „задкулисни кадри” може да се скива из нета „Мина много Време”

MD: Как седят нещата с медиите, и реална подкрепа или са те за БГ изпълнителите?

Андре: абсолютно не са подкрепа , особено за хип-хоп изпълнителите, но причината е комплексна и вината не е само в тях, а и в нас - рападжийте, понеже някои доста усърдно бачкаха по въпроса – рапа да деградира тотално!

MD: Какво се случва в Rapton ? Предстоящи проекти ?

Андре: Както казах предстоящите проекти винаги фигурират, но не се знае кой от сичките ще е пръв, кой втори и т.н. Все пак гледаме да се забавляваме и да не дълбаеме толко дълбоко в некви планове. Скоро очакваме албум на Сарафа който незнам как се казва щото той има доста материал. Другото важно е компилацията която е с цел да събере повечко качествени гости.. аз отскоро си бачкам върху соловия албум, както и по албума на Раката и Андре, както скоро по общ TZR албум и т.н през тва време и клипове се правят.. абе има за бачкане доста хехе

MD: Я кажи, как става един клип? За колко време? Говоря ти за нормално клипче от сорта – вървиш си по плажа, некои девойка мое да има там, некой сцена от клуб примерно.. ей такова – без визуални ефекти?

Андре: Зависи от организацията и от хората които прават клипа. Т’ва за което казваш може да се снима за 1 ден и да се монтира за още ден, но обикновено никога не става така, особено ако човек иска да изпипа нещата(което е задължително) пък и ако зависиш от други хора винаги се мотае работата. Пък т’ва което даваш за пример може добре или ЗЛЕ нали се сещаш

MD: А в Rapton килипове правят ли се ? Колко парички ще излезне? Пак въртим темата около цифрите, но както споменах това са интересни неща.

Андре: Прават се клипове но т’ва вече е доста по разтегливо и ако някои има интерес да се свърже и да говориме. Защото зависи от много неща цената на клипа нали ме разбираш? Казва к’во иска човек и според т’ва му се казва цената.

MD: Нещо ще пожелаеш ли на нашите читатели?

Андре: Пожелавам на всички да зарежат негативната енергия и да се опитат да вкарат повече позитивна! Знам че сичко около нас е пълен шит ама точно т’ва е рецептата, научно доказано е хехе. И да слушат и ако може да чуват истинската музика. И всеки човек трябва да е по-активен, не да чака наготово дедо коледа да му донесе подарък – сам да си стегне задника и да си направи подаръка. Такива работи..

MD: Ем, мерси човек за отделеното време и успехи ти желая на теб и екипа на студио Раптон

Андре: ОК и аз мерси братле и на теб успех във всичко

интервюирал: MD Manassey

източник http://www.hip-hopcult.net

{START_COUNTER}